Bu yazımızda motorlu testere kullanırken dikkat etmemiz gereken unsurlardan madde madde bahsedeceğiz.
1 – Elektrikli olsun yada olmasın tüm cihazlar da olduğu gibi motorlu kesme testerelerinde de öncelikle ilk yapmamız gereken kullanım kılavuzunu dikkatlice okumak olacaktır. Böylece motorunuza ve kendinize verebileceğiniz zararların önüne geçmiş olursunuz.
2 – Kesme işlemi yapan bir araç kullandığınız için çok dikkatli olmalısınız bunun içinde yorgun iseniz, alkollü içki tükettiyseniz yada dikkatinizi toplamınızı zorlayan herhangi bir ilaç kullandıysanız kesinlikle motorlu testere kullanmayınız.
3 – Oldukça güçlü olan bu motorlar kesim esnasında kesilen nesneye uyguladığı kuvvete karşılık bir tepki kuvveti alır. Sizde bu karşı kuvveti dengelemek ve düzgün bir kesim yapmak için kollarınız ve bacaklarınızı kullanırsınız. Bu esnada yere sağlam basmalı ve bulunduğunuz zemin sert ve kaygan olmamalıdır. Temel olarak bacaklarınızdan alacağınız kuvvet fazla olacağı için ayağınıza ve zemine uygun bir ayakkabı giymelisiniz. Kollarınızla dengelemek ve düzgün bir kesim içinde ellerinizle motorlu testereyi sıkıca kavramanız gereklidir. Bunun içinde ellerinizde kaymaz eldiven olmalıdır. Bunlarla birlikte dönme esnasında fırlayabilecek parçalara karşıda koruyucu gözlük kullanmanız gerekmektedir.
4 – Motorlu kesme testereleri yüksek devirde çalışmak üzere tasarlanmışlardır. Bu sebeple kesim sırasında en yüksek devirde kullanınız böyle daha düzgün ve verimli bir kesme işlemi yapmış olursunuz.
5 – Herhangi bir zincir kopması yada yerinden çıkmaya karşı önlem olması amacıyla kesme motorunuzu hafif eğim vererek kullanın. Böylece kılavuz yada zincirden gelebilecek zararlara karşı önlem almış olursunuz.
6 – Dengemizi sağlamak için ayaklarımızı kullanırız. Bu nedenle çalışma esnasında motorlu testeremizi mümkün olduğunca vücudumuzun ağırlık noktasına uygun mesafede tutmalıyız. Buna bağlı olarak omuz hizamızın üstündeki durumlarda kesim yapmamalıyız.
7 – Belirli bir kullanım tecrübesine ulaşmadan ve gerekli ekipmanlarınız olmadan asla merdiven yada ağaç üzerinde kesim yapmayınız.
8 – Ağaç yada dalın nereye düşeceğini önceden hesaplayarak gerektiğinde kaçmak için kendine yer açın.
9 – İnce dalların zincire dolanarak etrafa sıçrama ihtimaline karşı bu tür kesim işlemlerinde daha dikkatli olunuz.
10 – Herhangi bir yük yada gerilme etkisindeki dalları keserken çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü bir anda yükten kurtulan dal, motorunuzun yada sizin dengenizi bozarak düşmenize veya size çarparak ciddi yaralanmanıza sebep olabilir.
© ozsoyhirdavat.com Tüm hakları saklıdır. clickden.net